Toen ik tijdens een lange draaidag klaar stond voor een nieuwe take, maakte ik een klein dansje. Ik zong een swingende melodie van Bernstein. Er kwam een figurant voorbij: 'Zo, jij hebt er zin in', zei ze verbaasd. 'Ja, als ik er geen zin  in heb, gebeurt er niets', antwoordde ik gelijk. En besefte me gelijk hoe waar dat is, niet alleen voor acteren maar voor communicatie in allerlei situaties.

Als je wilt dat er een goede werking van je uitgaat, als je indruk wilt maken, als je iets zinnigs wilt zeggen, mensen wilt bereiken…dan is het belangrijk dat je daar zin in hebt. Alleen dán doet je lichaam mee en is de helft al gezegd voordat je de woorden uitspreekt. http://blog.sprekershuys.nl/harry-piekema-video/

Non-verbale communicatie wordt zo je steun, je bodem, je maakt vanzelfsprekend contact. Je hebt plezier in spreken of in het deelnemen aan een serieus of spannend gesprek. Dit principe uitleggen in een lezing, in een workshop of in persoonlijke coaching maakt al een aantal jaren deel uit van mijn werk. Ik doe het graag.

Nee, je hoeft niet per sé te dansen vooraf :) Tenzij je dat leuk vindt.

Voor boekingen kun je terecht bij Assemblee of Het Sprekershuys.